Kastamonu’da 30 Yıl Sonra Kenevir Hasadı Başladı
Kastamonu’da zamanla teknolojinin gelişmesiyle ekimine ara verilen ve 30 yıldır ekimi yapılmayan kenevir hasadına başlandı. Kastamonu’da bu yıl 2 bin 300 dekar alanda kenevir ekimi yapıldı.
Kastamonu’da 1930’lu yıllarda yaklaşık 35 bin dekar alanda yetiştirilen ve değerli ihraç ürünleri arasında yer alan kenevir, bölgede yeniden yetiştirilmeye başlandı. En son 1993 yılında Kastamonu’nun 148 köyünde 3 bin 519 çiftçi, 16 bin 464 dekar alanda kenevir ekimi yaptı. Kenevir elyafının ağırlıklı olarak üretildiği Kastamonu’da 2002 yılında 37 dönümlük alanda kenevir ekimi yapılırken, 2018 yılına kadar kenevir ekimi yapılmadı. Kenevir üretimi ise 37 dönümlük alanda bir üretici tarafından gerçekleştiriliyordu. Hanönü ilçesinde 2018 yılında lif ve tohum üretimine yönelik kenevir üretimi, 2023 yılında tamamı fason üretim olmak üzere yaklaşık 2 bin 300 dekar alanda yapılmaya başlandı.
Kenevir üretimi son yıllarda artış gösterirken, önümüzdeki yıl fason üretim olarak 10 bin dekar alanda kenevir yetiştirilmesi planlanıyor.
Bu kapsamda Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Çetmi köyünde endüstriyel olarak yetiştirilen kenevir hasadı gerçekleştirildi. Daha önceleri insan gücüyle hasat yapılıyordu ancak son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte hasadı makinelerle yapılmaya başlandı.
Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği “Endüstriyel Kenevir Hasat Tarla Günü” etkinliğinde katılımcılara kenevir hakkında bilgi verildi. Ardından Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, “Kenevir bitkisi Kastamonu’nun yakından tanıdığı bir bitkidir. Osmanlı’dan günümüze kadar bu bölgede kenevir bitkisi yetiştirilmiş, işlenmiş ve kullanılmıştır. Ben şahsen çocukluğumda hatırlıyorum, aslında biz de öyle anıyoruz.” çuvalları, ipleri ve halatları bilirler.Özellikle Sultan Sultan Süleyman döneminde bu bölgede imalattan söz edilmiş, hatta tarım teşvik edilmiştir.Fakat zamanla bu üretim sentetik üretimle rekabetini kaybetmiştir.Bizim asıl sorunumuz, ip ve çuval ötesinde bu ürünün üretilememesi, literatüre baktığımda kenevir bitkisinin özellikle endüstriyel alanda, gıdadan dokuma ürünlerine, sağlıktan kozmetiğe kadar birçok alanda kullanılabilen bir bitkidir. Endüstriyel alanda oldukça pahalı bir tesistir ancak ülke sanayisi olarak bu tesisleri bu alanlarda yeterince kullanamadığımız için zamanla talep azalmakta, diğer taraftan getirisi de azalmaktadır. Bu nedenle 2018 yılına kadar bu bölgede üretim tamamen durdu. “Daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hem bölgemizde hem de ülkemizde yeniden canlandırılması için çalışmalar yapıldı” dedi.
Önümüzdeki yıllarda kenevirin ülkemizde hak ettiği değeri alacağına inandığını belirten Atılgan, “Kenevirle ilgili belgeseller izledim, bazı gazetelerde yazılar okudum. O zamanlar çok şaşırmıştım. Mesela İzmir’de bir fabrika. Almanya kenevirden duvar paneli üretiyordu.Isı yalıtımı çok yüksek bir bitki olduğu için böyle bir bitkinin ülkemizde üretilip yeniden canlandırılmasıyla kenevir bitkisinin halk arasındaki bir diğer özelliği de vatandaşların ilaç kullanımı konusunda bilinçlenmesi olabilir. ancak bu sebeplerden dolayı farklı amaçlarla kullanılabileceği için izne bağlı olarak yetiştirilmektedir. Yönetmeliği vardır. Yönetmeliğe göre yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz başvuruda bulunmaktadır. “Türkiye’de kenevir bitkisinin ekimi 19 ilde izin veriliyor. Bunlardan biri Kastamonu’dur. Çoğunlukla Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Önümüzdeki dönemlerde bu ürünün ülkemizde hak ettiği yeri alacağına inanıyorum. Özellikle sözleşmeli üretimle birlikte endüstriyel alanda kullanımı arttıkça kenevire olan talep de artıyor. talep artacaktır. “Bu nedenle bölgemizde firmaların bu tesisten farklı ürünler üretme girişimlerinin artacağını düşünüyorum” dedi.
Konuşmaların ardından kenevir hasadı yapıldı. – KASTAMONU